BTW berekenen

BTW, we kennen het begrip allemaal. Maar hoeveel btw betaal je nu precies en hoe zit het weer met inclusief en exclusief BTW berekenen en vooral, hoe doe je dat om het exacte btw-bedrag te berekenen? Vaak worden al die begrippen veel te moeilijk uitgelegd. Hieronder een minicursus btw berekenen, zodat je door het bos opnieuw de bomen ziet. Je kunt eventueel ook de handige onderstaande rekenmachine gebruiken om BTW te berekenen.

BTW berekenen

Wat is btw nu weer?

Btw is de afkorting van belasting over de toegevoegde waarde en is ook bekend als omzetbelasting. Het is een vorm van belasting die betaald moet worden op bijna elk product en iedere dienst. De overheid spijst hiermee de staatskas.

accountant BTW

De verschillende btw-tarieven in Nederland

Elk land heeft zijn eigen tarieven. Als we het nultarief voor zakendoen met het buitenland en de vrijstelling van btw buiten beschouwing laten, dan kunnen we stellen dat er 2 btw-tarieven zijn: 21% en 9%. Algemeen betaal je 21%. Het verlaagde tarief van 9% geldt o.a. voor etenswaren, geneesmiddelen en boeken en voor bepaalde diensten zoals logies, cultuur, sport en nog veel meer. Het verlaagde tarief was tot 2019 slechts 6%, het algemeen gangbare percentage van 21% bestaat al sinds 2012. Goed opletten dus welk cijfer je hanteert bij je berekening.

Inbegrepen of niet?

Wanneer op een offerte, bon of factuur inclusief btw staat, dan betekent dit dat de btw reeds inbegrepen is. Het eindcijfer omvat dus het bedrag dat je betaalt voor het gekochte product of de geleverde dienst en ook reeds de btw daarop.
Staat er echter exclusief btw vermeld, dan is de btw nog niet inbegrepen en komt die er achteraf nog bij tegen het geldende percentage.
Aangezien het in de meeste gevallen gaat om de categorie van 21%, hanteren we dit getal in onderstaande berekeningen.

De btw-berekening bij prijs inclusief btw

Stel, je koopt een product van 50 euro en je wil weten hoeveel daarvan de kostprijs van het product zelf is en hoeveel btw er naar de staat gaat. Dat gaat heel makkelijk met een ouderwetse rekenmachine of de rekenfunctie van je smartphone. Je deelt 50 door 121 (= 0,4132231) en je vermenigvuldigt dit bedrag met 21. Van de 50 euro die je betaalt, is er dus 8,6776851 euro btw.

De btw-berekening bij prijs exclusief btw

In dit voorbeeld is 50 euro de prijs van ons product, zonder de btw. Nu willen we weten hoeveel btw er nog bijkomt. We doen 50 maal 1,21 en komen uit op 60,5 euro. Het aandeel btw is dus 10,5 euro.
Deze situatie komt vaak voor. In de supermarkt heeft de btw-berekening meestal niet veel zin. De bedragen staan trouwens vaak apart op je bon. Maar bij een offerte bijvoorbeeld is het helemaal anders. Daar worden vaak prijzen gegeven zonder btw en dan kan het handig zijn om eens zelf te berekenen hoeveel het totale plaatje je gaat kosten.

Zoals je merkt, gaat het berekenen vlot. Wel opletten dat je het juiste tarief hanteert. Bij 9% btw vervang je de 121, 21 en 1,21 uit onze voorbeelden door 109, 9 en 1,09.