Eigenaren zonnepanelen profiteren flink met salderingsregeling

De belasting op elektriciteit zal per 1 januari 2023 weer omhooggaan, waardoor het voor eigenaren van zonnepanelen mogelijk is om meer te salderen. Jan Willem Zwang van Stratergy noemt de consumenten met zonnepanelen spekkopers van Prinsjesdag.

Het kabinet houdt rekening met het Klimaatakkoord en verlaagt daarom al enkele jaren de belasting op elektriciteit. Aardgas belasten ze zwaarder om mensen te ontmoedigen om aardgas te gebruiken. Daarnaast willen ze dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen. Aardgas is dit zeker niet en daarom probeert het kabinet elektriciteit aantrekkelijker te maken dan aardgas. In het reageerakkoord heeft het kabinet afgelopen december de energiebelasting tot en met 10000 kilowattuur (de eerste schijf) met 5,23 cent per kilowattuur goedkoper gemaakt. Daarnaast is het een goed idee geweest om de belasting op aardgas juist met dit aantal te verhogen.

Hoe ging het de afgelopen jaren met de energiebelasting?

Als we kijken naar de historische ontwikkeling van de energiebelasting, dan kom je de eerste grote verschuiving tegen in het jaar 2016. Op dat moment daalde de energiebelasting enorm met ruim 15,8 procent. Dit, terwijl er de jaren ervoor alleen maar sprake was van een stijging. In 2014 was de stijging 1,7 procent en het jaar daarna 0,9 procent. Hoe zal het eruit gaan zien in de jaren 2023 tot en met 2030? Het kabinet heeft daar een duidelijk beeld over gegeven. In 2023 zal er een stijging zijn van belasting op elektriciteit. De stijging is dan rond 38 procent. In 2024 is er zelfs sprake van een stijging van 94 procent. De opvolgende jaren zal het weer gaan afnemen, met een daling van dertien procent in 2026 tot en met een daling van 1,5 procent in 2030.

De voordelen van salderen

Mensen die in het bezit zijn van zonnepanelen kunnen door middel van saldering profiteren van het prijsplafond in plaats van de daling van de belasting op elektriciteit. Zonnepaneeleigenaren hebben vooral ervaren dat de salderingsregeling de afgelopen jaren flink is afgenomen. Doordat er nu geen daling meer zal zijn, kunnen ze wel weer profiteren van de salderingsregeling. Dit is een regeling die wel zal komen te vervallen in de toekomst. Minister Jetten heeft hierover aangegeven dat de regeling loopt tot 1 januari 2025.

Het prijsplafond

Het prijsplafond brengt een belangrijk voordeel met zich mee en dat is dat het niet meer mogelijk is om meer te betelen voor de energierekening dan dat het plafond aangeeft. Dit staat ingesteld op 290 euro op dit moment. Iedereen kan hiervan profiteren. Zonnepaneeleigenaren profiteren juist weer, omdat er geen sprake meer zal zijn van een prijsdaling. Deze daling zorgde er in het verleden voor dat hun salderingsregeling afnam. Er zijn wel mensen die niet helemaal blij zullen zijn met het instellen van het prijsplafond. Mensen die volledig van het gas zijn afgegaan, hebben straks te maken met hogere elektriciteitskosten. Elektriciteit is hun primaire energiebron en ze zullen alleen maar de stijging van de prijs voor elektriciteit mee gaan maken. Mensen die nog wel gas gebruiken, profiteren van de vergoedingen die worden gegeven om de kosten voor gas wat te drukken.

Samenvattend zijn de zonnepaneeleigenaren voorlopig nog de grootste profiteurs van de plannen die het kabinet heeft vastgelegd op Prinsjesdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.