Bedrijfsfitness en de WKR: de voordelen voor werknemers én werkgevers

Wanneer je als werkgever jouw medewerkers een bedrijfsfitness abonnement aanbiedt, kun je hier op verschillende manieren korting op verkrijgen. De korting op het bedrijfs fitness abonnement kan op twee manieren tot stand komen:

  1. Belastingvoordeel
  2. De werkgeversbijdrage.

Het belastingvoordeel wat geldt op vergoedingen of voorzieningen aan je personeel, staat ook wel bekend onder de noemer ‘cafetariamodel’. Het gaat als volgt in zijn werk:

Jouw werknemer ruilt zijn of haar belaste loon in voor een (onbelast) fitnessabonnement. Het behaalde belastingvoordeel is in dit geval dus gelijk aan het percentage loonbelasting dat de werknemer af zou moeten dragen. Dit is voor je medewerker dus ontzettend aantrekkelijk! Ook voor jou als werkgever zitten er voordelen aan het werken middels het ‘cafetariamodel’. Ten eerste zijn je medewerkers wanneer zij actief sporten gezonder en kun je hier dus profijt van hebben op de lange termijn. Er zitten echter ook directe financiële voordelen aan deze regeling verbonden voor jou als werkgever! Wanneer je namelijk gebruikmaakt van deze uitruil van brutoloon vs netto abonnement, hoef je als werkgever minder sociale werkgeverslasten af te dragen. Zo bespaar je dus loonkosten! Ben je benieuwd naar meer informatie hierover? Lees dan ook eens onze whitepaper over bedrijfsfitness in de WKR.

De voordelen van gezonde medewerkers in jouw bedrijf

Gezondheidsmanagement speelt in het bedrijfsleven een steeds grotere rol. Er is dan ook een duidelijke trend waarneembaar waarbij een steeds groter aantal bedrijven een vitaliteitsbudget beschikbaar stelt voor bedrijfsfitness. Door gebruik te maken van dit budget, kun je als werkgever een zeer gunstige werkgeversbijdrage beschikbaar stellen. Dit kan zelfs kostenneutraal, doordat je als werkgever bespaart op de sociale werkgeverslasten die je normaliter zou moeten afdragen. Zo realiseer je dus niet alleen een zeer aantrekkelijke korting voor je medewerkers, maar wordt jouw goede werkgeverschap ook direct beloond.

Hoe meer je de financiële drempel verlaagt, hoe meer werknemers zullen gaan starten met bedrijfsfitness of één van de andere beschikbare sporten via Bedrijfsfitness Nederland. De bijbehorende investering van jou als werkgever heb je overigens al erg snel terugverdiend; sportende medewerkers verzuimen gemiddeld zo’n zes dagen minder per jaar! Een gezonde werkvloer heeft voor jou als werkgever nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd welke voordelen dit zijn? In de factsheet: ‘Het belang van gezonde medewerkers voor jouw bedrijf’ lees je er alles over!

WKR en de vrije ruimte

Bedrijfsfitness kent geen specifieke vrijstelling. Dit houdt in dat de abonnementskosten voor bedrijfsfitness gezien worden als zijnde ‘eindheffingsloon’ en dus vallen binnen de vrije ruimte (ofwel: forfaitaire ruimte). Je hoeft als bedrijf, wanneer je gebruik gaat maken van de WKR, geen loonheffing te betalen over de eerste 1,7% van het forfait (de totale som van het brutoloon). Wanneer je de brutoloonsom overschrijdt, moet je wel loonbelasting betalen. In dit geval betaal je dan een eindheffing van zo’n tachtig procent (80%).

Per 2020 heeft de overheid de vrije ruimte over de eerste 400.000,- verhoogd naar 1,7%. Dit biedt je als werkgever dus zo’n 2.000,- aanvullende vrije ruimte. Daarnaast heeft de overheid, vanwege het coronavirus, het percentage over deze 400.000,- tijdelijk verhoogd naar wel drie procent! Dit resulteert in een totale aanvullende vrije ruimte van 7.200,-. Wanneer je dus overweegt om een bedrijfsfitnessregeling te gaan starten is dit het perfecte moment! Wil jij weten hoe je bedrijfsfitness het beste in jouw bedrijf kunt gaan invoeren? Lees dan ook eens de whitepaper: ‘Bedrijfsfitness introduceren in 5 stappen‘.

Kiezen tussen onbelast of belast

De totale abonnementskosten tellen mee binnen de beschikbare vrije ruimte. Wanneer je gebruikmaakt van de regeling waarbij je de abonnementskosten van de bedrijfsfitness bruto/netto inruilt, behalen zowel je medewerker als jij als werknemer het meeste voordeel.

Heb je een kleinere beschikbare vrije ruimte voor bedrijfsfitness? Dan kunnen we samen op zoek gaan naar een andere oplossing. Hierbij kun je denken aan een onbelaste werkgeversbijdrage, of bijvoorbeeld aan het instellen van een limiet aan het maximaal bruto/netto uit te ruilen bedrag. Weet je niet welke optie(s) voor jou de beste keuze is, of kun je wat advies gebruiken? Neem dan nu contact met ons op. Wij denken graag met je mee! Je kunt contact met ons opnemen via 0513 – 633 111, of door een (video)afspraak in te plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *