BTW terugvragen zonnepanelen

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen is het goed te weten dat je hier subsidie op krijgt van de overheid. Je bent immers bezig om jouw huis energiebesparend te maken en wordt op deze manier het milieu minder belast. Het is goed te weten welke stappen er doorlopen moet worden om de btw terug te vragen op zonnepanelen.

Stappenplan BTW terugvragen particulier

Als particulier loop je een ander stappenplan af dan als ondernemer.

Allereerst moet jij je aanmelden bij de Belastingdienst. Wanneer het installatiebedrijf de zonnepanelen op het dak heeft gelegd, moet je de factuur indienen bij de Belastingdienst. Ook moet je een bewijs inleveren met betrekking tot welke energiemaatschappij jij hebt. Dit, door middel van een overeenkomst die op jouw naam moet staan (jij bent immers diegene die geld terug vraagt rondom de btw). Daarbij dien jij jouw persoonsgegevens door te geven inclusief rekeningnummer. Als laatste moet je ervoor zorgen dat je in de overeenkomst met de energiemaatschappij of op de offerte van het installatiebedrijf een vermelding hebt staan hoeveel wattpiek de zonnepanelen opleveren. Heb je alle gegevens verzameld, dan is het zaak om ervoor te zorgen dat alle gegevens binnen een half jaar na aanschaf van de zonnepanelen bij de Belastingdienst worden aangeleverd. Mocht het zijn dat je voor het jaar 2019 al zonnepanelen hebt aangeschaft, maar nog geen teruggave van btw hebt ingediend, dan geldt er een zogeheten overgangsrecht en heb je recht om alsnog de btw terug te vragen, ongeacht dat het langer dan zes maanden geleden is dat je de aanschaf hebt gedaan.

Stappenplan BTW terugvragen ondernemer

Als ondernemer volg je een ander stappenplan dan als particulier. De Belastingdienst ziet jou als particulier als een kleine ondernemer van een bedrijf, omdat je stroom aan het net levert. Ten eerste moet jij je aanmelden op de website van de Belastingdienst dat je ondernemer bent. Je kunt hierbij aangeven dat je gebruik wilt maken van de kleine ondernemers regeling, ook wel de KOR genoemd. Je betaald hierbij dan geen omzetbelasting (btw) en je hooguit twee keer btw-aangifte moet doen in een jaar. Wel is het een nadeel dat je hierna drie jaar geen btw kunt terugvragen. Dit kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld meer zonnepanelen wilt aanschaffen.

Je dient het formulier in te vullen van ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ om jezelf als ondernemer aan te melden. Hierbij dien je jouw persoonsgegevens in en het adres waar de panelen zijn bezorgd en zijn geïnstalleerd. Ook een rekeningnummer dien je door te geven. Daarbij dien je ook de datum in te vullen dat de panelen zijn geplaatst. Na het invullen van alle gegevens dien je het formulier uit te printen en op te sturen naar het hoofdkantoor van de Belastingdienst. Vaak krijg je binnen enkele werkdagen bericht terug in de vorm van een vaststelling belastingplicht brief. Hierin staat jouw btw nummer als ondernemer en vindt je inloggegevens, zodat je digitaal aangifte kunt doen. Omdat je ondernemer bent, krijg je een bedrag terug dat je aan btw hebt betaald over de aanschaf van de zonnepanelen, waarbij een vast bedrag van deze btw wordt afgetrokken. Dit wordt ook wel forfait genoemd. Als ondernemer betaal je immers btw over de omzet die je hebt verkregen uit jouw organisatie. Aan de hand van het aantal wattpiek (vermogen) van de zonnepanelen wordt het fortait bepaald. Zijn de aangeschafte zonnepanelen ook direct een dakbedekking voor de woning of bedrijfspand? Dan kun je niet alle btw terugvragen, omdat de panelen ook als dakbedekking wordt gebruikt en je geen recht hebt om hier een btw bedrag over terug te vragen.

Verplichtingen voor BTW teruggave

Zowel particulieren alsmede ondernemers dienen op te geven dat ze zonnepanelen hebben aangeschaft, ongeacht of btw wordt teruggevraagd. Je wekt immers stroom op en levert dit aan de elektriciteitsmaatschappij. Zo wordt je gezien als een soort ondernemer, of je dit nu daadwerkelijk ook bent of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *