BTW op loodgieters

BTW loodgieter

Gelukkig zijn ze er nog, vakmensen die zich loodgieter mogen noemen. Want ondanks de digitalisering en de vernieuwingen in onze wereld, kunnen we nog steeds niet zonder de diensten van een loodgieter als je iets hebt met bijvoorbeeld je verwarming of de riolering. Als je een loodgieter inhuurt moet je wel even om een aantal zaken denken, onder meer over de BTW die de loodgieter berekent. Of beter: moet berekenen.

BTW tarief is terug op 21 procent

Lange tijd gold een BTW verlaging voor zowel bouw- als verbouwwerkzaamheden in en rondom je huis. Was 21 procent lang de geldende standaard als het ging om BTW, dat percentage ging echter terug naar 6 procent. Wel waren er enkele restricties aan deze BTW-verlaging verbonden. Zo moesten de werkzaamheden beslist binnen de grenzen van het perceel van de woning vallen en moest de woning in alle gevallen ouder zijn dan twee jaar. Bovendien gold de verlaging van het BTW-percentage alleen voor de arbeidskosten.

Voor andere werkzaamheden geldt een nieuw tarief van 9 procent
Welnu, die regeling is niet meer. Wil je vandaag de dag een loodgieter inhuren, dan betaal je dus weer het standaard tarief van 21 procent voor de arbeidskosten. Om het nog ingewikkelder te maken: voor verbouwingswerkzaamheden als bijvoorbeeld schilderen, stukadoren, behangen en isoleren van je woning geldt een nieuwe subsidieregeling die de BTW verlaagt van 21 naar 9 procent. Het feit dat de loodgieter terug is bij de 21 procent BTW over de arbeidskosten, maakt nogal een verschil. Zeker als je een arbeidsintensieve klus hebt waaraan de loodgieter nogal wat uurtjes moet besteden.

Arbeidskosten, kosten voor materiaal en voorrijkosten

Behalve de arbeidskosten waarover je dus 21 procent BTW moet betalen, gelden de voorrijkosten en de kosten voor materiaal als andere elementen waaruit de rekening van de loodgieter bestaat. Daarvan is het deel arbeidskosten – met dus 21 procent BTW- veruit het grootste deel. Standaard kun je uitgaan dat het arbeidsloon zo’n 60 procent van de totale kosten zijn, de voorrijkosten nemen vijf procent van het totaalbedrag en de resterende 35 procent is om materiaal aan te schaffen.

Vraag altijd meer offertes op

Juist gezien het overgrote deel arbeidskosten met dus een hoog BTW tarief van 21 procent is het goed om de verschillende loodgieters wat betreft hun uur tarieven goed met elkaar te vergelijken. Want daar kun je dus de meeste winst pakken. Vraag dus altijd meerdere offertes aan als je een mooie klus voor een loodgieter hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.