BTW op vliegtickets

BTW op vliegtickets

Velen vragen zich dit momenteel af, zit er BTW op je vliegticket? Het kort gegeven antwoord is een simpel: nee. Er wordt geen BTW berekend over vliegtickets. Echter, dit zou binnenkort wel eens kunnen gaan veranderen, gezien dat de huidige situatie steeds verder verandert. Daarom gaan we vandaag dieper in op het onderwerp: BTW op vliegtickets.

De huidige situatie.

Zoals net genoemd zit er momenteel geen BTW op een vliegticket, deze zijn dus momenteel vrijgesteld van BTW. Dit betekend ook dat je de BTW dus niet kunt terugvragen. Wel is het zo dat het vliegticket kan worden opgevoerd wanneer je kunt bewijzen dat de reis dan ook daadwerkelijk van zakelijke aard is.
Er mag op vliegtickets dan wel geen BTW worden geheven, bij het boeken van vliegtickets betaal je op het moment wel luchthavenbelasting als je een vliegticket koopt, dit is zo omdat een luchtvaartmaatschappij wel belasting dient de betalen aan de luchthavens waar zij gebruik van maken, maar dit is wel degelijk iets anders dan BTW.

Reizen op zakelijk gebied, hoe zit dat?

Net hebben we het gehad over het opvoeren van het vliegticket en dat dat in een zeker geval mogelijk is, daar gaan we nu wat dieper op in.
Wanneer men ZZP’er is (zelfstandig ondernemer), dan betekend dit vaak ook dat je voor je werk wel eens een zakelijke reis moet maken waarmee je naar de andere kant van de wereld moet, dan pak je natuurlijk het vliegtuig. Zoals net genoemd kun je bij een vliegticket in geen enkel geval BTW terugvragen omdat dit simpelweg over een vliegticket niet geheven wordt. Maar, wanneer je ZZP’er bent kun je wel de kosten van de vliegreis aftrekken van de gemaakte winst, zo betaal je over de gerealiseerde winst een stuk minder belasting. Je moet wel kunnen bewijzen dat het ticket daadwerkelijk geboekt is voor een zakelijk reis.
Ook is het zo dat je natuurlijk niet zomaar jouw geboekte vliegticket even kunt aftrekken van de winsten die je maakt, je kunt hem niet zomaar rekenen onder de zakelijke kosten, wanneer kan dit dan wel?
Vliegtickets zijn pas echt zakelijke kosten wanneer je de vlucht onderneemt in het kader van de onderneming. Heb je bijvoorbeeld een afspraak met een klant in het buitenland? Of ga je naar het buitenland op prospectie? Dan zijn de vliegtickets die geboekt zijn ook daadwerkelijk zakelijke kosten.

Reizen die van zakelijke aard zijn komen vaak voor. Maar ook in dit geval is het zo dat de belastingdienst steeds meer toezicht houdt op de periode wanneer deze reizen worden geboekt. Wanneer deze in een zomerperiode gepland staat, dan is dit vaak argwaan wekkend voor de belastingdienst, op zich best logisch. Wees er in dit geval ook zeker van dat je voldoende in staat bent aan te tonen dat jouw reis dan ook daadwerkelijk van zakelijke aard is. Kun je dit niet voldoende bewijzen, dan kun je het probleem veroorzaken dat jouw vliegticket uit de zakelijke boekhouding wordt geschrapt.

In de toekomst wel BTW?

Zoals eerder benoemd is het heel goed mogelijk dat we in een toekomstige situatie wel gewoon BTW betalen over onze vliegtickets. In de situatie van vandaag is het merkwaardig dat het vliegtuig vaak goedkoper is dan het nemen van de trein. Dit komt omdat naast de vrijstelling van BTW, ook kerosine belastingvrij is. De discussie rondom dit onderwerp is al vrij lang bezig en dan de laatste tijd in het bijzonder over milieuvervuiling. De vraag is dan ook: Men betaald ook gewoon BTW over benzine, dus waarom doen we dit ook niet gewoon met vliegen?
Het huidige kabinet ”Rutte III” heeft zich uitgesproken voor de introductie van een vliegtaks in Europa, wanneer een akkoord met andere lidstaten uit de Europese-Unie niet kan worden bereikt, dan komt Nederland met een eigen belasting in 2021, althans dat is voor nu het idee.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat vliegtickets in de toekomst met deze belasting aanzienlijk duurder kunnen worden, en dat het binnenkort misschien wel afgelopen is met het goedkoop boeken van vliegreizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.