BTW op arbeid

Vertalers hebben een klein probleem bij het berekenen van BTW op hun arbeid. De regels zijn eigenlijk heel eenvoudig, de cliënt betaald een laag BTW-tarief van 9% op arbeid. Maar wanneer het gaat om het vertalen van een beschermd werk, intellectueel eigendom van de schrijver, gaan opeens heel andere regels gelden. Dat werk is vrijgesteld van BTW.

Belasting betalen is nooit leuk. Maar belasting moeten betalen over een waarde die je zelf toevoegt aan een eindproduct is een beetje vreemd, om het zachtjes uit te drukken.

Daarom zijn bepaalde vormen van arbeid belast met een lager BTW-tarief van 9%. En een aantal vormen van arbeid worden helemaal niet belast.

De BTW is echter een heel flexibele belastingvorm. De BTW wordt bijvoorbeeld gebruikt om het verbouwen en verbeteren van bestaande woningen te stimuleren. Er wordt dan wel BTW betaald, ook over de geleverde arbeid. Maar er wordt bij oudere woningen een tarief berekend van slechts 9%.

Twee keer belastingvrij

De verwarring ontstaat bij het zien van de twee vormen waarin geen BTW berekend hoeft te worden. De ene vorm is de zogenaamde vrijstelling. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verleende diensten door professionelen in de gezondheidszorg, artsen, tandartsen en zo verder. Maar ook schrijvers, van hun eigen schrijfsels en journalisten.

Er is nog een groep professionelen die geen BTW betalen, maar wel de voorbelasting daarvan. Het verschil is dat mensen met een BTW-vrijstelling ook die vooraf betaalde voorbelasting niet terugkrijgen, bedrijven met een BTW 0-tarief wel.

Waarom is de BTW zo ingewikkeld?

Een belasting betalen over de waarde die door werk wordt toegevoegd aan een product of een dienst.
Dat was de oorspronkelijke bedoeling van de Belasting Toegevoegde Waarde of BTW. Het begon in 1969 met een tarief tussen de 4% en 12%. Twee jaar later werd dat al 14% en drie jaar daarna 16%. Op 1 oktober 1876 stonden de tarieven op 4% en 18%.

Ondanks redelijk zware protesten, zowel uit de zakenwereld als van de consumenten, besloot men op 1 januari 1984 beide tarieven met een procent te verhogen. De BTW blijkt een goede bron van inkomsten de zijn voor de overheid. Met een verlaging in 1992, heeft het langer geduurd voor de BTW het huidige tarief bereikte.

De waarde die arbeid toevoegt aan een product belasten, is dat logisch?
Alle arbeid creëert waarde. Het werk dat u en ik verrichten creëert waarde voor de eigenaar van het bedrijf waar we voor werken. Ook als kleine zelfstandige gaat deze eenvoudige regel op. Die meerwaarde, minus de onkosten als salarissen, huur en bezit als gebouwen, is de winst van het bedrijf. Van die winst trekt de eigenaar zijn inkomsten af en de rest is letterlijk meerwaarde.

Investeren

Bij een gezond bedrijf zal het overgrote deel van die meerwaarde weer in het bedrijf geïnvesteerd worden. Eigenlijk neemt de staat dus een deel van de investeringsmogelijkheden uit het bedrijfsleven weg door BTW te heffen.

Vanuit dat gezichtspunt is het heffen van een belasting op de meerwaarde uit arbeid dus niet echt logisch. Vanuit het oogpunt van de staat is het wel een goede redenering. Het is een belasting die bijna niet gezien of gevoeld wordt, en het is inkomen voor de staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *