BTW op boeken

Op elk voorwerp of elke dienst die verhandeld wordt in Nederland, moet BTW betaald worden. Dit is een percentage, bepaald door de categorie waar het bij hoort. Zo moet er op alledaagse producten minder worden afgestaan dan op een luxeproduct. Elk percentage heeft de waarde van 0, 9 of 21%. In dit artikel gaan we iets dieper in op het percentage dat op boeken betaald moet worden.

Bij een boek kunnen dit twee verschillende tarieven zijn. In Nederland worden twee verschillende soorten boeken van elkaar onderscheiden. De een heeft een verplicht Btw-percentage van 9%. Dit is een van de lagere percentages. De andere optie is 21%. Dit is het hoogste percentage mogelijk.

Hoe weet je nu wanneer een boek 9% of 21% van zijn prijs aan de belastingen moet afstaan? Met andere woorden: wat is het verschil tussen een boek met een hoog Btw-percentage en dat met een laag Btw-percentage? Volgens de Nederlandse wet moeten er op belangrijke zaken als voedingsmiddelen, medicijnen en cultuurzaken weinig belastingen betaald worden. Dit staat gelijk aan het lage tarief van 9%. Handelingen met meer luxe, worden met een hoger percentage aangepakt.

Kort samengevat vraagt de staat voor klassieke boeken minder geld. Elk boek dat aan de volgende omschrijving volstaat: ‘drukwerk, dat herkenbaar is als boek’. Tellen mee in deze categorie. Klassieke boeken zijn volgens de staat te herkennen aan de omvang, inhoud en de manier waarop bladen tot een geheel zijn verbonden. Een aantal voorbeelden zijn romans, biografieën, kleurboeken en fotoboeken. Hierop moet 9% BTW betaald worden. Dit omdat het bij de basisgoederen hoort. Vroeger betekende dat slechts 6%. Echter, is sinds 2018 dat bedraag omhooggebracht naar de huidige waarde.

Op een boek dat volgens onze wet minder alledaags is, moet een standaard percentage van 21% afgestaan worden. Hieronder vallen scheurkalenders, schets- en notitieboeken, plakboeken en agenda’s. Zo komt de uiteindelijke prijs iets hoger uit, dan die van klassieke boeken met een tarief van 9%.

Bij boeken is het dus van een gigantisch belang dat u naar het juiste percentage kijkt. Dit bepaald in grote maten welke prijs het product, in dit geval een boek, uiteindelijk krijgt. Zo kost een scheurkalender van €20 exclusief BTW uiteindelijk €24,4 inclusief BTW. Een roman met dezelfde prijs, kost maar €21,8 nadat we de belastingen erbij geteld hebben.

Hopelijk kan u in het vervolg, via deze informatie, zelf inschatten of een boek 21% of 9% belastingen met zich mee draagt. Bij enige twijfel kan je een kijkje nemen op de officiële website van de Nederlandse belastingsdienst. Hier staan veel voorbeelden opgesomd van beide categorieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *