Doorlopend krediet minder populair

Het CBS heeft woensdag cijfers bekendgemaakt waaruit blijkt dat Nederlanders steeds minder gebruik maken van doorlopende kredieten. Het aantal doorlopende kredieten is door de afname terecht gekomen op een nieuw dieptepunt.

Het CBS begon in 2005 met het bijhouden van gegevens over kredieten en het aantal doorlopende kredieten is in de periode van 2005 tot nu sterk afgenomen. Er stonden in februari van dit jaar nog zo’n 2 miljoen contracten uit, een aantal dat fors lager is dan de 2,7 miljoen contracten die voor de economische crisis uitstonden. Dit zou vooral komen doordat steeds meer mensen zijn gestopt met consumeren en begonnen met het aflossen van schulden.

Het aantal aflopende kredieten is in de afgelopen periode wel licht toegenomen. Hoewel het slechts om een kleine stijging gaat, is het toch enigszins opvallend dat deze vorm van lenen populairder is geworden. Er staan op dit moment ongeveer 404 duizend contracten uit, tegenover 380 duizend voor de financiële crisis. Onder aflopende kredieten vallen onder andere persoonlijke leningen, financieringskredieten en huurkoop.

Nederlanders namen in februari van dit jaar voor ongeveer 230 miljoen euro aan krediet op, maar het totale bedrag dat uitstaat op doorlopende kredieten ging in februari 2013 met ongeveer 75 miljoen euro omlaag ten opzichte van een maand eerder. Dit is een daling van ongeveer 3 procent op het totaalbedrag van ongeveer 12,3 miljard euro.

Ook op andere leningen en kredieten werd flink afgelost, er werd in februari in totaal bijna 390 miljoen euro afgelost. Uit de cijfers blijkt dat steeds meer mensen hun leningen, kredieten en hypotheken willen aflossen om problemen in de toekomst te voorkomen. Goed voor de economie is dat echter niet, de consumptie heeft te lijden onder het aflossen van de schulden.

Het CBS meldde eerder dit jaar al dat mensen ook steeds minder rood staan op de bankrekening. Mensen stonden in februari voor ongeveer 100 miljoen euro minder rood op de bankrekening, een daling van ongeveer 1 procent op het totaalbedrag van bijna 10 miljard euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *