De aftrekposten die het meest over het hoofd worden gezien

De meeste Nederlanders krijgen het een beetje benauwd wanneer de jaarlijkse blauwe envelop weer op de mat valt. Niet alleen vanwege het feit dat de belastingaangifte een tijdrovende klus is, maar ook omdat men bang is bij te moeten betalen. Dat kan echter enorm meevallen wanneer je een beetje op de hoogte bent van de verschillende aftrekposten die je ook als particulier hebt.

Wist je bijvoorbeeld dat je geld terug kunt krijgen voor de ziektekosten die je hebt gemaakt? Kosten die al vergoed zijn door de verzekeraar vallen hier niet onder, maar wanneer de niet verzekerde kosten boven een bepaalde drempel uitkomen kun je deze wel aftrekken van de belasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scootmobiel of aanpassingen die je aan een woning hebt moeten doen voor je ziekte.

Studiekosten

Studeer je nog of volg je een opleiding naast je baan? Zolang deze bedoeld is om inkomen mee te verwerven kun je ook deze kosten aftrekken van de belasting. Goed om te weten wanneer je bijvoorbeeld nog twijfelt of je een studie gaat volgen vanwege de kosten. Voorwaarde is dat de kosten meer dan 250 euro bedragen en minder dan 15.000 euro en dat deze niet al vergoed zijn door je ouders of werkgever.

Sparen en lenen

Heb je een lijfrente afgesloten om je pensioen aan te vullen? Dan mag je ook deze premie aftrekken van de belasting, mits deze in 2013 is betaald. Het maximale bedrag dat hiervoor per jaar geldt is 27.618 euro.

Ook op het vlak van leningen zijn er mogelijkheden om de rente af te trekken. De hypotheekrenteaftrek is bij de meeste Nederlanders wel bekend, maar ook een lening die je afsluit om bijvoorbeeld de waarde van je huis te verhogen door energiebesparende maatregelen is aftrekbaar. Doorlopende kredieten en persoonlijke leningen voor consumptieve bestedingen zijn komen hier dan weer niet voor in aanmerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *