5 tips voor een belastingaangifte zonder stress

Bij veel Nederlanders slaat in de laatste dagen van maart enigszins de paniek toe. De belastingaangifte moet namelijk voor 1 april ingeleverd zijn. Niet bepaald een hobby voor de meesten van ons, met als gevolg dat veel mensen de belastingaangifte uitstellen en alles op het laatste moment doen. Zonde eigenlijk, want met wat tijd en aandacht kun je vaak meer uit je belastingaangifte halen dan je denkt. Daarom vijf tips om het volgend jaar beter te doen!

1: Begin op tijd

Heel flauw, maar het is wel het belangrijkste advies dat we kunnen geven. Begin daarom vroeg in het jaar al met het bij elkaar zoeken van alle informatie, zoals bonnetjes, de jaaropgave, gegevens van je hypotheek en andere zaken die je nodig hebt.

2: Hou je reiskosten goed bij

Om te voorkomen dat je bij je aangifte nog uren aan het rekenen bent, is het handig om tijdens het hele jaar he reiskosten goed bij te houden. Op die manier heb je alle gegevens paraat wanneer het nodig is en bespaar je tijd.

3: Leen bewust

Niet elke lening is aftrekbaar van de belasting, maar leningen die je afsluit om de waarde van je huis te verhogen weer wel. Een doorlopend krediet waar je een auto mee koopt telt dus niet mee, maar de rente die je betaalt over de lening voor een verbouwing kun je bijvoorbeeld weer wel aftrekken.

4. Kijk ook naar de ziektekosten

Heb je ziektekosten die niet vergoed zijn door je verzekeraar? Deze zijn vaak nog (deels) aftrekbaar bij de belastingaangifte. Voor ouderen met een laag inkomen zijn er zelfs nog extra mogelijkheden, dus informeer hier eens naar bij de Belastingdienst.

5. Vraag uitstel aan

Lukt het je niet om alles voor 1 april op een rijtje te krijgen, vraag dan gewoon uitstel aan. Met slechts een telefoontje kun je meestal zonder problemen een half jaar uitstel krijgen. Je moet dan weliswaar wat langer wachten op een eventuele teruggaaf, maar door het zorgvuldig te doen heb je wel meer kans dat deze hoger uit zal vallen.

belastingdienst_inforgraphic(1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *